НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вештачка интелигенција 2022. године, VRIZE на Форбсу!

За технолошке професионалце, пословне лидере и посматраче, вест није изненађујућа. Још у априлу 2020. године, док се пандемија настављала, Microsoft’s SEO, Satya Nadella, нагласила је: „Видели смо две године дигиталне трансформације за два месеца.“

Велики део ове дигиталне трансформације предводила је вештачка интелигенција. Пандемија је само убрзала овај раст, јер зидови око истраживања и развоја вештачке интелигенције свуда брзо падају.

AI добија нови притисак од владе, приватних корпорација и организација јавног сектора, који сви покушавају да искористе његове могућности на сваки могући начин.

1. Страх од надзора утире пут за боље управљање

Владе широм света уложиле су велика средства у програме масовног надзора како би боље надгледали и пратили своје грађане. Широке мреже камера бележе кретања милијарди људи широм света, али нема довољно људи да прате активност ових камера 24 сата дневно. Ту се појављује AI. AI технологије могу да прегледају практично неограничен број видео снимака, укључујући преносе уживо, како би службеницима за спровођење закона пружили виталне информације.

Међутим, потенцијал за злоупотребу таквих технологија је огроман. Много је речено о кинеском систему социјалних кредита који користи такав национални систем надзора. ЕУ наставља да разматра могућност да се таквим грађанима забрани тотално бодовање система масовног надзора. Наравно, системи масовног надзора, који би потенцијално могли да се оптимизују помоћу вештачке интелигенције, наишли су на отпор широм света, од приватних грађана до друштвених група.

Ово је почело да се мења током пандемије!

Сједињене Државе, Велика Британија и Индија биле су међу многим земљама које су недавно поставиле дронове да идентификују људе који не поштују правила социјалног дистанцирања. Док неке земље користе технологију дронова са вештачком интелигенцијом за праћење појединачних осумњичених за Ковид-19, друге је користе за проучавање општег кретања масе.

Постоје докази који показују да јавно мњење према масовном надзору заснованом на вештачкој интелигенцији нагиње у корист овог другог. Временом, постепеним, одмереним и транспарентним напорима, зидови отпора ће почети да се руше.

2. Етичка вештачка интелигенција ће постати кључна разлика

Иако је већа популација прихватила упад вештачке интелигенције у њихов јавни и приватни живот (па макар само за сада), сигурно се нису загрејали за то.

Полиција у Великој Британији је критикована због покушаја да користи беспилотне летелице да јавно осрамоти избеглице. Француска је отишла корак напред и забранила употребу таквих метода.

Даље, оштар извештај за 2018. од 26 истраживача из 14 земаља истиче највеће ризике које представља AI. На листи се налазила дигитална безбедност, физичка безбедност и политичка безбедност. Криминалци који користе вештачку интелигенцију за хаковање дигиталних система, владе које користе вештачку интелигенцију за профилисање и угњетавање грађана и недржавни актери који користе дронове само су неке од претњи које произилазе из вештачке интелигенције.

Не може се занемарити потенцијални ризик да AI угрози приватност, безбедност података и друга права појединца. Сада је доступно много истраживања о етичким импликацијама вештачке интелигенције, а предузећа се развијају како би одговорила на овај изазов. У недавном извештају компаније Deloitte, пословни лидери сматрају да је безбедност података о потрошачима њихов главни приоритет приликом развоја AI технологије.

3. AI motivisana personalizacija će dostići нове висине

Према McKinsey истраживању, развој AI је највећа у предузећима која су најближа потрошачима и стога стварају највећу вредност. Они укључују услуге, развој производа и/или услуга и маркетинг и продају.

Овакав развој догађаја није изненађујући када се узму у обзир налази недавног извештаја компаније Accenture, који тврди да је већа вероватноћа да ће 91% потрошача куповати са брендовима који им шаљу „релевантне“ информације. Као одговор, 89% дигиталних предузећа улаже много у персонализацију. Међу њима су Wells Fargo, USAA, Netflix, Coca-Cola и многи други.

Као додатна предност, метеорски пораст интернет уређаја омогућио је предузећима да прикупе много података о својој публици. Они затим могу да предају ове податке својим истраживачким организацијама како би их учинили ефикаснијим у циљању, ангажовању и конверзији публике.

Ове године ће бити сведоци брзог ширења индивидуализоване вештачке интелигенције широм спектра, и они ће постати „нова нормалност“ нашег искуства куповине.

Закон равнотеже

Нема сумње да ће ова година бити година вештачке интелигенције. Међутим, предузећа и владе широм света суочавају се са тешким задатком обнављања штете од прошле године и употребе вештачке интелигенције на иновативне начине како би боље управљали својим покровитељима. Изазов ће бити да се то уради без кршења права потрошача и угрожавања њихове дигиталне безбедности. Они који то ураде стећи ће поверење своје публике и учврстити своје позиције, било у свету бизниса или политике.

За више информација посетите forbes.com

Развијте своје пословање

Да ли сте спремни да изградите посао својих снова? Нека вам наша техничка стручност и извођење покажу најбољи пут напред.

ПОЧНИТЕ САД